Pijn vanuit een andere perspectief bekeken

Chronische pijn vanuit een andere hoek bekeken

We zijn gewend aan het idee dat als iets pijn doet in je lichaam dat er met dat lichaamsdeel iets mis is. Logisch. Je breekt je arm of gaat door je rug. Dat is pijnlijk en vaak ook zichtbaar op MRI scans. Neem je de nodige rust, dan herstelt je lichaam vanzelf, al of niet met hulp van medicijnen, therapie of een medische ingreep. 

Maar heb je een half jaar nadat je door je rug bent gegaan of je arm hebt gebroken nog steeds veel pijn? Had die in een normaal genezingsproces al lang over moeten zijn, maar blijven de pijnklachten bestaan of worden ze zelfs erger of verplaatst de pijn zich naar een ander deel in je lichaam? Dan spreken we over chronische pijn. En in dit stadium zijn veel mensen met pijnklachten ‘uitbehandeld’. Fysiek ben je gezond verklaard en de behandeld arts kan geen verdere oorzaak meer vinden van de pijn. ‘Leer er maar mee leven’, is een veelvoorkomende uitspraak die deze groep te horen krijgt.

Wat nou als die pijn veroorzaakt wordt door het brein?

Dat daar gezocht moet worden naar de oplossing. Hûh, in het brein?! Ja, dat is even een andere invalshoek hè. Dat vraagt om uitleg….

De fysieke pijnklachten ontstaan doordat langdurige stress je autonome zenuwstelsel overbelast. Dat geeft vervolgens een signaal van gevaar af aan je lijf, waardoor bloedvaten naar de spieren, zenuwen en pezen zich vernauwen. Bloed vervoert zuurstof, dus door de vernauwing ontstaat er een licht zuurstoftekort op bepaalde plekken. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen, branderigheid, een doof gevoel en / of afname van kracht.

De klachten ontstaan vaak op een kwetsbare plek in je lijf: daar waar een structurele afwijking zit of een eerdere blessure.

Onderdrukte emoties veroorzaken stress

De stress die je autonome zenuwstelsel overbelast, ontstaat door onderdrukte opgestapelde emoties zoals boosheid of verdriet. Dit kan al ontstaan zijn in de kindertijd. Waar emoties ingeslikt moesten worden en er geen ruimte was voor het verwerken van heftige situaties of trauma’s.

Op latere leeftijd is het tonen van heftige emoties niet in lijn met je zelfbeeld: hoe je denkt te zijn en je te moeten gedragen. Je onbewuste brein beschouwt de emoties daarom als gevaar en onderdrukt ze om je te beschermen. Dat is het begin van het proces dat uiteindelijk de fysieke pijn veroorzaakt.

Dit proces wordt ook wel Mind Body Syndroom genoemd en houdt deze chronische pijn in stand om de heftige, ‘onacceptabele’ emoties bij je weg te houden. Zodra je deze emoties tot je bewustzijn toelaat en je erop focust, doorbreek je het proces en zal de fysieke pijn afnemen, al dan niet verdwijnen.

Ik nodig je uit om dit waarschijnlijk nieuwe inzicht even te laten bezinken. Vragen zijn welkom.


Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina