Emoties zijn er de hele dag. Thuis, op de weg, op het werk; overal kom je in situaties die emoties oproepen. Het uiten van negatieve emoties komen vaak ongelegen en wil je liever niet voelen. Je slikt boosheid uit beleefdheid weg of je vermijdt een ergernis. Dat komt omdat deze emoties niet passen bij je zelfbeeld: bij hoe je denkt dat je bent of hoe je moet gedragen.
Je vindt van jezelf dat je niet mag huilen bij het afscheid van een fijne collega; dat je je collega niet de waarheid mag zeggen of dat je niet boos mag worden op je collega die je het leven zuur maakt op kantoor. In plaats van de emotie(s) te erkennen, ga je verder met je leven. Elke keer als je jouw emoties onderdrukt, zal er een stressreactie in je lichaam in gang worden gezet, zonder dat je dit in eerste instantie door hebt.
Als je nooit die emoties aanpakt en weg blijft stoppen stapelt de stress zich op. Op een gegeven moment komt dan de bekende druppel… Je gaat de stress vervolgens fysiek ervaren. De ene persoon krijgt wisselende niet noemenswaardige kwaaltjes en de andere persoon ontwikkelt serieuze pijnklachten.
Zolang je de kern van het probleem niet aanpakt – dus het aangaan van je emoties – blijf je pijn houden en wordt het chronisch. Dit is dan ook de belangrijkste oorzaak waarom pijn na een behandeling van een fysiotherapeut vaak terugkomt. Een fysiotherapeut kan even de fysieke pijn verlichten, maar uiteindelijk komt het terug. Net zolang tot die emotionele emmer geleegd gaat worden.
Reden te meer om dit proces te doorbreken door je bewust te worden van je gedrag. Waarom uit jij je emoties niet? Waar komt dat vandaan? Wat zal er gebeuren als je wel je emoties gaat uiten? Waar zit je grootste angst? Wat heb je daadwerkelijk te verliezen?
Ik nodig je graag uit om hier eens bij stil te staan. Bij deze bewustwording zal al een hoop stress opgelost kunnen worden.
P.s. nog een tip!
Ook al vloek je alles en iedereen bij elkaar. Dat kan even opluchten. Maar check bij jezelf of je ook de emotie voldoende hebt doorleefd. Vrijwel elke emotie heeft een plek in je lichaam. Dat kan bijvoorbeeld in je buik zijn, in je hartstreek of bij je keel. Neem even de tijd, doorvoel de emotie, desnoods leg je een hand op die specifieke plek. Ervaar de emotie. Meer hoef je niet te doen. Het lost dan vanzelf op en dat merk je dan aan je reactie op de situatie. Die zal een stuk rustiger zijn ?
Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina