Fysieke aandoeningen doen niet altijd pijn

Uit onderzoek* blijkt dat ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking weliswaar fysiek de verschijnselen vertoont van een hernia, maar desondanks geen pijn ervaart.

Als we bijvoorbeeld kijken naar onderzoeken die gedaan zijn met mensen met een hernia, dan komen we grote verrassingen tegen. Een rug of nekhernia is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf. Die uitstulping kan tegen een zenuw drukken die daardoor geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Mensen ervaren hierdoor fysieke pijn. Logisch, zo lijkt het. Maar uit onderzoek* blijkt dat ongeveer 30% van de Nederlandse bevolking weliswaar fysiek de verschijnselen vertoont van een hernia, maar desondanks geen pijn ervaart.

Dat roept de vraag op of er niet méér meespeelt dat de pijn kan verklaren. Het antwoord op die vraag lees je hieronder.

Dr. John Sarno was ruim 50 jaar arts en professor revalidatiegeneeskunde aan de New York University School of Medicine en behandelend arts aan het Howard A. Rusk Institute of Rehabilitation Medicine. Hij deed uitgebreid onderzoek naar de oorzaken van rugpijn. Daarvoor onderzocht hij mensen met en zonder pijnklachten. Hij constateerde dat de resultaten van röntgenfoto’s, CT-scans en MRI-scans vaak niet gerelateerd waren aan de hoeveelheid pijn die zijn patiënten ervoeren. Zo bleek dat van de 90 personen zonder rugpijn maar liefst 63% uitpuilende wervels of een hernia** bleek te hebben. Als dezelfde fysieke verschijnselen niet bij iedereen pijn veroorzaken, waarom hadden Sarno’s patiënten dan toch zo veel pijn?

Hij begon na vele onderzoeken in te zien dat de oorzaak voor de pijn niet gevonden zou kunnen worden op scans of foto’s. Wel lag de sleutel in de activering van het autonome zenuwstelsel door het onbewuste brein. Trigger hiervoor bleek de onderdrukking van emoties te zijn, zoals woede en verdriet. Toen dr. Sarno zijn patiënten voorstelde een verband te leggen tussen hun fysieke pijn en onderdrukte emoties, herstelden zij snel en bleef de pijn weg. Het onderliggende probleem begrijpen hielp veel van zijn patiënten om van de fysieke pijn af te komen.

Als je kijkt naar de afbeelding dan zie je percentages van meerdere fysieke aandoeningen waarvan je zou denken dat het pijn doet. Maar uit de cijfers blijkt dat deze percentages aangeven dat mensen geen pijn ervaren!

Dat moet toch – al is het een beetje – vertrouwen geven dat je van de pijn af kan komen door de juiste aanpak. En díe aanpak kan ik je samen met mijn team bieden.

Resultaten van scans van mensen zonder pijn

*bron: Pijn & het brein – Annemarieke Fleming & Joke Vollebregt
**bron: university of Minnesota, 1995 Department of Orthopedic Surgery
bron afbeelding: zie rechtsonder op de afbeelding


Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina

Begin met chatten
Heb je een vraag?
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?