Wat is Mind Body Syndroom? (deel 1)

Het Mind Body Syndroom (MBS) is een aandoening die fysieke pijn veroorzaakt in de spieren, zenuwen en pezen. Die pijn heeft niks te maken met een fysiologisch defect of een structurele beschadiging. Het zijn fysieke symptomen met een psychologische oorzaak.

Het Mind Body Syndroom zegt eigenlijk: ‘pijn ontstaat in het brein’.

De onderdrukte emoties veroorzaken fysieke veranderingen in het autonome zenuwstelsel. Dit raakt overbelast door deze emotionele stress en brengt een signaal over aan het lichaam: de vlucht-, vecht- en bevriesreactie. De bloedvaten vernauwen en dit veroorzaakt een afname van de bloedstroom. Bloed vervoert zuurstof en door de vernauwing, die vaak slechts 3-5% is, ontstaat er een licht zuurstoftekort in het getroffen gebied. Dit veroorzaakt pijn, tintelingen, branderigheid, een doof gevoel en / of zwakte, vaak op plaatsen waar een structurele afwijking zit of waar ooit een blessure heeft gezeten. Resultaat: chronische pijn op een kwetsbare plek in je lichaam.

De oorzaak van de pijn zit dus in overbelasting van je zenuwstelsel. Die ontstaat door regelmatig je emoties te onderdrukken, al dan niet onbewust. Je herkent vast wel een van onderstaande voorbeelden:

  • Je slikt je woorden in om de lieve vrede te bewaren en/of lief gevonden te worden.
  • Je wilt niet huilen, want ‘wat zal men wel niet van mij denken?’
  • Je onderdrukt je boosheid omdat boos worden niet gepast is.
  • Je hebt van huis uit meegekregen dat emoties tonen een teken van zwakte is (‘Hou nou eens op met huilen’, ‘Stel je niet aan’, ‘Hou je grote mond’, ‘Doe niet zo stom’, ‘Wees eens een flinke meid’, etc.).
  • Je verdooft jezelf door emoties weg te eten, te roken, alcohol te drinken of je zoekt afleiding in ‘verslavende’ activiteiten. Ga maar eens na hoe vaak en hoe lang je bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of Netflix zit.
  • Je vertoont obsessief gedrag: altijd maar doorwerken, extreem sporten, eetstoornis, fobieën, etc.

Waarom bestaat Mind Body Syndroom? Dat antwoord lees je in deel 2.


Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina

 

Begin met chatten
Heb je een vraag?
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?