Waarom bestaat Mind Body Syndroom? (deel 2)

Mind Body Syndroom (MBS) houdt chronische pijn in stand. Dit is niet zonder doel. Een van de kenmerken van het onbewuste brein is dat het niet werkt op basis van logica. In dit geval: het heeft liever dat je fysieke pijn voelt dan hevige emoties.

Het doel van MBS is dus om je aandacht af te leiden van wat je onbewuste beschouwt als onacceptabele emoties. Het creëert een beschermingsmechanisme om te zorgen dat wat onbewust is, ook onbewust blijft. De dreiging dat de emoties in het bewustzijn op kunnen duiken, zet het MBS-proces in gang.

Om dit patroon te doorbreken, moet je actief en bewust zelf ingrijpen. Zodra je je gaat focussen op je emoties, en die wél toelaat tot je bewustzijn, dan zal de pijn verdwijnen. Kortom: het is de uitdaging om je beschermingsmechanisme de baas te worden.

Wat zijn nou die emoties die MBS het liefst onderdrukt houdt? Het gaat vaak om boosheid, maar ook om verdriet, angst en schuldgevoel. Ze kunnen op allerlei manieren zijn ontstaan:

  • Door ervaringen uit je kindertijd: fysieke, seksuele of emotionele mishandeling, verwaarlozing of traumatische gebeurtenissen.
  • Door persoonlijkheidskenmerken waarmee je jezelf druk op legt: perfectionisme, please-gedrag, bevestiging willen krijgen, etc.
  • Door situaties uit het heden die stress oproepen: scheiding, ontslag, verhuizen, ziekten, familie-issues, financiële zorgen, etc.

Al deze zaken hebben één ding gemeen: ze roepen weerstand op. Je wil niet zo zijn of je wilt niet in die nare situatie zitten. Je wilt je goed voelen en gelukkig zijn; dat ‘hoort’ zo. Bovendien zorgen overlevingsmechanismen ervoor dat zowel ons lijf als onze geest een enorm krachtige reflex heeft: weg bewegen van pijn.

MBS kan ook opeens toeslaan bij het tillen, bij een verkeerde beweging tijdens het sporten of door een verwonding. Je ervaart dan logischerwijs eerst acute pijn. Normaal herstelt je lichaam daar binnen een redelijke termijn weer van. Maar als de pijn langer aanhoudt, is de kans groot dat het MBS-proces in gang is gezet.

Ga eens bij jezelf na of er in diezelfde periode een situatie is geweest die stressvol was. Dit kan voor jou de trigger zijn geweest. MBS kent vele vormen. Hierbij een verzameling van symptomen en aandoeningen die mogelijk veroorzaakt worden door MBS: hernia, migraine, fibromyalgie, RSI, frozen shoulder, pijn in heup- knie- voet- enkel- been- arm- nek- rug- etc., tinnitus, vermoeidheid, whiplash en veel andere onverklaarbare pijnproblemen.

BELANGRIJK: deze klachten kunnen ook een aanwijzing zijn voor een ernstige fysieke aandoening. Raadpleeg daarom altijd je arts.

De oorzaken van Mind Body Syndroom lees je in deel 3


Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina

Begin met chatten
Heb je een vraag?
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?