Het is een cruciale vraag of je Mind Body Syndroom hebt, want jouw pijn kan uiteraard ook komen door een nog niet geconstateerde ziekte. Ga met pijnklachten dus eerst naar een arts, om je ervan te verzekeren dat er medisch niets ernstigs of urgents aan de hand is.
Het is heel gebruikelijk dat MBS-symptomen in de kindertijd of adolescentie beginnen. Veel mensen krijgen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid, angst of andere symptomen terwijl ze jong zijn. Later in hun leven krijgen ze rug- of nekpijn, migraine, fibromyalgie, het prikkelbaredarmsyndroom, huidproblemen of andere aandoeningen.
‘De pijn kan opeens toeslaan, ook dat is het Mind Body Syndroom’
Mind Body Syndroom kan ook opeens toeslaan bij het tillen, bij een verkeerde beweging tijdens het sporten of door een verwonding. Je ervaart dan logischerwijs eerst acute pijn. Normaal herstelt je lichaam daar binnen een redelijke termijn weer van. Maar als de pijn langer aanhoudt, is de kans groot dat het MBS-proces in gang is gezet. Ga eens bij jezelf na of er in diezelfde periode een situatie is geweest die stressvol was. Dit kan voor jou de trigger zijn geweest.
Mind Body Syndroom kent vele vormen. Een paar voorbeelden van symptomen en aandoeningen die mogelijk veroorzaakt worden door MBS: hernia, migraine, fibromyalgie, RSI, frozen shoulder, pijn in heup- knie- voet- enkel- been- arm- nek- rug- etc., tinnitus, vermoeidheid, whiplash en veel andere onverklaarbare pijnproblemen.
BELANGRIJK: deze klachten kunnen ook een aanwijzing zijn voor een ernstige fysieke aandoening. Raadpleeg daarom altijd je arts.
Vaak hebben mensen met Mind Body Syndroom op meerdere plekken pijn, zeker bij spierklachten. Stel, je hebt pijn in je onderrug, dan kunnen bepaalde punten in de schouder ook gevoelig zijn.
Dit was het laatste deel in de 5-delige reeks.
Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina