Mensen die in hun jeugd langdurig gepest zijn, kunnen op latere leeftijd kampen met angst, depressie, een laag zelfbeeld, sociale isolatie en chronische pijn.
Kinderen die gepest worden, ervaren vaak intense gevoelens van angst, verdriet en hopeloosheid. Om te kunnen omgaan met deze bedreigende situatie schieten ze in een overlevingsmechanisme: vechten, vluchten of bevriezen en stoppen daardoor hun gevoelens weg. Dit is een natuurlijk mechanisme en is voor even niet erg, maar wel als het langer duurt.
Wanneer kinderen herhaaldelijk worden gepest, kan dit leiden tot een chronische toestand van stress. Als kind kun je last krijgen van bijvoorbeeld: buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, etc. Zodra het pesten over is en er geen verwerking heeft plaatsgevonden, blijven klachten latent aanwezig. Op het moment dat op latere leeftijd iemand opnieuw stress ervaart, komen de fysieke klachten weer boven.
Onbewuste triggers zorgen voor stress
Ook al denken volwassenen dat ze het gepest worden lang achter zich hebben gelaten, er zijn dagelijks onbewuste triggers die nog steeds stress veroorzaken. Triggers kunnen bijvoorbeeld zijn: een collega met dezelfde naam of kapsel als de pester, een kleur of geur uit die tijd. Dit heeft effect op het autonome zenuwstelsel. Er komt een moment dat deze overbelast raakt door alle opgebouwde en nooit geuite emotionele stress.
En omdat het brein die emoties niet wilt voelen, wordt het Mind Body Syndroom in gang gezet. Dat betekent dat het brein fysieke pijn gaat veroorzaken op plaatsen waar een structurele afwijking zit of waar ooit een blessure heeft gezeten. Deze fysieke pijn gaat alleen over door het opgelopen trauma van pesten te verwerken.
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die in hun jeugd zijn gepest, vaker te maken hebben met (werkgerelateerde) stress. Zoek voor hen hulp, want iedereen verdient een stress- en pijnvrij leven!
‘Pak chronische pijn aan bij de kern en maak je medewerker(s) duurzaam inzetbaar!’
Landelijke dag tegen #pesten #chronischepijn #verzuim #duurzameinzetbaarheid #trauma
Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Volg ons op de POWERED by M LinkedIn bedrijfspagina